MISTÄ EREKTIOHÄIRIÖT JOHTUVAT?

Noin joka kolmas 40–70-vuotias mies kärsii keskivaikeasta tai vaikeasta erektiohäiriöistä.

Riski kasvaa iän myötä. Taustalla on yleensä useampi syy. Tavallisimpia aiheuttajia ovat ikääntymisen ohella diabetes, eturauhasen sairaudet, sydän- ja verisuonitaudit sekä psyykkiset tekijät.

Runsas alkoholinkäyttö ja tupakointi altistavat erektio-ongelmille. Myös eräät lääkitykset saattavat heikentää erektiota. Liikunta ja normaalipainoisena pysytteleminen auttavat ehkäisemään erektioon liittyviä vaivoja. Kroonisissa sairauksissa kannattaa pyrkiä hyvään hoitotasapainoon.

Ikääntymiseen liittyvä erektiohäiriö on luonnollinen ilmiö, jolle ei tunneta ehkäisyä. Silloin tällöin esiintyvä erektiohäiriö on normaalia, eikä se vaadi toimenpiteitä. Asiasta on hyvä puhua avoimesti kumppanin kanssa. Mikäli sukupuolielämä on huomattavasti vaikeutunut, kannattaa hakeutua asiantuntijan puheille.

 

EREKTIOHÄIRIÖIDEN HOITO:

 

Lääkehoito on vaihtoehto erektiohäiriöiden hoitoon, jos elintapamuutoksin ei saada aikaan tulosta. Saatavilla on sekä suun kautta otettavia että pistettäviä lääkkeitä. Erektiolääkkeet ovat reseptilääkkeitä. Lääkehoito ei kuitenkaan sovi kaikille.
Lisäksi jotkut lääkitykset estävät erektiolääkkeiden käytön.


Erektiohäiriötä voidaan hoitaa myös kirurgisesti siittimeen asennettavalla pumpattavalla
penisproteesilla. Proteesin ansiosta erektio voidaan saavuttaa aina haluttaessa ilman odottelua.
Erektio myös kestää juuri niin kauan kuin sen pitää kestää.
Penisproteesi on lääkkeetön vaihtoehto, joka ei asennuksen jälkeen aiheuta kuluja. Proteesi on huomaamaton ja helppokäyttöinen. Se ei yleensä estä orgasmia ja siemensyöksyä. Proteesikirurgian tulokset ovat hyvät: 80–90 % potilaista ja heidän
kumppaneistaan on tyytyväisiä seksielämäänsä toimenpiteen jälkeen.

Lue lisää proteesista täältä.

Diabetes ja eturauhassyöpäleikkaus ovat ikääntymisen ohella tavallisimpia miesten intiimivaivojen aiheuttajia.

 

Aiheuttaako diabetes erektiohäiriöitä?

Erektiohäiriöt ovat tavallisia diabetespotilailla. Niitä esiintyy noin 35–75 prosentilla potilaista. Diabetes voi vaurioittaa erektion syntymiseen osallistuvia hermoja, jolloin siitin ei jäykisty normaalisti. Diabeetikkomiehillä on terveisiin miehiin verrattuna kolminkertainen riski kärsiä erektiohäiriöstä. Erektiohäiriöt myö salkavat diabeetikoilla jopa 10–15 vuotta aikaisemmin kuin terveillä miehillä.

 

Mitä mahdollisia sivuvaikutuksia eturauhasen poistoon liittyy?
Eturauhasen poiston pelätyimmät sivuvaikutukset ovat kyvyttömyys erektioon ja
virtsanpidätysvaikeudet. Nämä vaivat ovat usein väliaikaisia, ja vaikka ne jatkuisivatkin, hoitovaihtoehtoja on olemassa. Eturauhasen poiston jälkeen siemennestettä ei erity enää lainkaan. Tämä ei kuitenkaan estä orgasmia.

 

Miksi normaali erektiokyky ei palaudu kaikille, joilta eturauhanen on poistettu?
Erektiokyky leikkauksen jälkeen on vahvasti riippuvainen potilaan leikkausta edeltäneestä terveydentilasta. Leikkauksen jälkeisten erektiohäiriöiden riskitekijöitä ovat mm. korkea ikä, sydän- ja verisuonitaudit, diabetes, tupakointi, liikkumattomuus ja eräät lääkitykset.

 

Onko eturauhassyöpäleikkauksennjälkeen ylipäätään turvallista harrastaa seksiä?
Jos syöpä on havaittu varhaisessa vaiheessa ja jos leikkauksessa on säästetty erektiota sääteleviä hermoja, seksin harrastaminen on yleensä mahdollista viimeistään puolen vuoden kuluttua leikkauksesta. Hyvän sukupuolielämän tueksi on tarvittaessa olemassa erilaisia hoitovaihtoehtoja lääkityksestä mekaanisiin apuvälineisiin.

 

Vaikuttaako eturauhasen poisto hedelmällisyyteen?
Suurimmalla osalla miehistä erektiokyky palautuu leikkauksen jälkeen, mutta koska siemennestettä ei enää muodostu, mies ei voi saada lapsia luonnollisin menetelmin.

Jopa kolme neljästä diabeetikkomiehestä kärsii
jonkinasteisista erektiohäiriöistä.

Tee oikea päätös!

 

Intiimivaivojen kanssa ei pidä jättäytyä yksin. Jos ongelmia murehtii vain itsekseen, ne voivat vaikuttaa itsetuntoon ja parisuhteeseen. On yksilöllistä, kuinka tärkeä osa elämää säännöllinen sukupuolielämä on. Vaikka yhdynnät usein vähenevät iän myötä, seksielämä voi olla varsin aktiivista vielä jopa 70 ikävuoden jälkeen. Jos ongelmien taustalla on psyykkisiä tai parisuhteeseen liittyviä syitä, kannattaa kääntyä seksuaalistenhäiriöiden ratkaisemiseen erikoistuneen asiantuntijan, esimerkiksi psykoterapeutin tai seksologin, puoleen. Elintapojen muutos voi myös auttaa. Tupakoinnin lopettaminen, alkoholin enintään kohtuullinen käyttö ja normaalipainoon pyrkiminen vaikuttavat joka tapauksessa suotuisasti terveyteen.